Novosti i Obavijesti

Topla voda na Solarnu energiju

Solarna energija kompletno rješenje za kučanstvo i poslovne objekte

Solarna energija štedi do 60% energije kod pripreme tople vode

Korištenje solarne energije smanjuje utrošak energije za toplu vodu u godišnjem prosjeku za do 60%, a za grijanje do 30%. Kod dobivanja solarne energije tekućina nosača se unutar solarnih kolektora zagrijava sunčevim zrakama. Tako dobivena toplina odvodi se u spremnik te se preko izmjenjivača topline prebacuje na vodu u spremniku. 5m² površine kolektora je dovoljno za efikasnu opskrbu kućanstva s 4 osobe vodom ugrijanom solarnom energijom.

Solarne instalacije

Sa solarnom instalacijom možete koristiti sunčevu energiju kao neiscrpni izvor energije. Možete uštedjeti na dragocjenom gorivu i time sniziti vaše troškove grijanja. A već kod površine kolektora od samo 6 m2 izbjegava se oslobađanje do 1000 kg CO2 godišnje. Naravno, s
solarnom tehnikom pružaju Vam se sve mogućnosti, bez obzira da li planirate novogradnju ili želite povećati vrijednost vaše instalacije grijanja, da li želite samo pripremati toplu vodu ili i provesti podršku sustavu grijanja.

U Hrvatskoj se u prosjeku na godišnjoj razini može iskoristiti oko 1400 kWh (1,4 MWh) po m2 površine sunčevog zračenja što odgovara potrošnji cca. 140 litara loživog ulja ili 150m3 zemnog plina. Prosječna površina kolektora u solarnim sistemima kreće se oko 4m2 što u konačnici dovodi do značajne uštede energenta na godišnjoj razini. U ovisnosti o uvijetima i podneblju ugradnje isplativost investicije kreće se od 6-10 godina. Također je potrebno napomenuti da su godišnji prosjek sunčanih dana kao i srednja temperatura zraka  u blagom porastu iz godine u godinu što povoljno utječe na iskoristivost solarnih sistema.

PRIPREMA POTROŠNE TOPLE VODE (PTV)

Solarni kolektori „prikupljaju“ solarnu energiju na način da se u solarnim kolektorima (1) zagrijava toplinski medij (glikol ili voda) koju cirkulacijska crpka (2) transportira u spremnik potrošne tople vode (3). Izmjenjivač topline u obliku spiralne cijevi unutar spremnika prenosi toplinu na pitku vodu. Automatizam cijelog postupka kontrolira solarna regulacija (4) koja uključuje cirkulacijsku crpku kada je temperatura medija u solarnim kolektorima veća od temperature pitke vode u spremniku, odnosno isključuje kada je ista ili manja. U periodu kada solarni kolektori ne mogu zagrijati potrošnu toplu vodu (PTV) dogrijavanje se vrši preko centralnog grijanja.

OBRT DAVOR

Ova web-lokacija upotrebljava kolačiće kako bi poboljšala vaše iskustvo. Nastavkom na stranicu prihvaćate njihovu upotrebu. Više informacija o našim na Politika kolačića.     PRIHVATI
Back to top